Pomocnik technologa
Program powstał w wyniku wymiany doświadczeń w grupie technologów pracujących w przemyśle mięsnym. Każdy z nas (Technologów) miał jakieś trudności i problemy w swojej pracy, których rozwiązywanie zabierało dużo czasu. Jednocześnie były to zbyt ważne dla firmy tematy by można zrobić je "kiedyś, w wolnym czasie... itp." Blisko trzy lata testów i udoskonaleń programu pozwoliły wypuścić na rynek produkt dobry, uniwersalny i intuicyjny w obsłudze.
Podstawowe zalety
R&D SOFT:
- tworzenie, modyfikacja i archiwizacja receptur rozbiorowych i przetwórczych produktów,
- kalkulacja produktu na kilku poziomach - surowce, surowce pomocnicze, koszty zakładu, zysk, cena pożądana itp.
- kalkulacje ilościowe pod kątem prób technologicznych - wg ilości produktu lub składnika,
- zwięzły, czytelny, "matematyczny" opis procesu produkcyjnego, możliwość wklejenia zdjęcia produktu,
- tworzenie zakładowego dokumentu normalizacyjnego wraz z opisem procesu technologicznego,
- możliwość tworzenia wydruków zakładowych - logo, zdjęcia, dane adresowe,
- sporządzanie etykiety produktu z automatycznym wyliczaniem deklaracji QUID,
- kontrola zawartości substancji limitowanych (np. fosforany, azotyny, glutaminian sodu),
- optymalizacja kosztów wytworzenia,
- rozliczanie zapotrzebowania na surowce wg normatywu i rzeczywistego zużycia,
- kontrola i optymalizacja bazy dokumentacji technologicznej (specyfikacje, normatywy, atesty),
- możliwość przeniesienia danych do excela, worda, power pointa,
- możliwość wydruków w/w programach.